Lente met peuters

Het begint bij iedereen al weer te kriebelen … de zon schijnt, er komen knopjes aan de bomen: we verlangen naar de lente. Een heel leuk thema met peuters. Je kunt ook een combinatie maken met Pasen.

Hier vind je allerlei leuke ideeën die je kunt gebruiken.

Inrichting

Allereerst de inrichting van de speelzaal om alvast in lente stemming te komen: een boom van ballonnen, een raamschildering en een deurposter.

Je hebt vast wel een kast of tafel waar je wat versieringen kunt neerzetten, zoals een bloempot gevuld met zand, takken erin en versieren met propjes crêpepapier (door de peuters gemaakt) en eventueel paasversiering zoals kleine beschilderde eitjes aan een touwtje er in hangen. Een glazen pot met water en een bloembol, echte bloeiende plantjes, een (kweek)bakjes of lege melkpakken of eierdopjes of boterkuipjes met aarde en zakjes zaad en stokjes, die de kinderen later in de aarde mogen stoppen of zaadjes op watjes in een voelzakje op het raam geplakt. Ook geinig: de bodem van een plastic fles snijden, vullen met zand en zaadjes en beplakken met oogjes en neusje. Als het plantje dan gaat groeien krijg je een heel grappig mannetje.

kiemend zaad in plastic bak    eierdopjes met plantjes  zaadjes   voelzakjes met zaadjes op watten

 

Vul een grote bak met hooi en verstop er eieren in of andere spulletjes die met het thema te maken hebben.

voelbak met hooi

Thematafel

Wij hebben vorig jaar een vilten groentetuintje gemaakt en op de thematafel gezet. Er werd veel mee gespeeld.

Maar ook een klein vogelnestje met vogeltje en mini-eitjes, een kip met kuikens van stro en veren, een paashaasje met een mandje op de rug en dieren van de speelgoed kinderboerderij en bakjes met bolletjes. Praatplaat erachter en een leuk geel paaskleedje erop. Een aantal voorlees- of prentenboekjes maakte het compleet. Heel gezellig. Het leuke aan de thematafel is dat kinderen er altijd naar toe gaan en erover gaan praten en met het speelgoed gaan spelen.

Boekjes

Enkele leuke boekjes zijn

Karel in de lente, Dotties eieren, Kuikentje Kip, Anna en de lente, Anna en de paashaas, Kom uit het ei kleintje. Gebruik je de computer in de speelzaal, dan kun je sommige boekjes  ook op youtube afspelen.

Liedjes

De kip was zo blij (https://www.youtube.com/watch?v=3jEKvjgik_g)

Er liggen bolletjes in de grond (https://www.youtube.com/watch?v=HTX_M8suYok). Bij dit liedje liggen we als een klein bolletje op de grond en komen langzaam in zitstand en als laatste gaan de armen in de lucht

Ik weet dat de lente komt

liedje.gif

 

Ik weet dat de lente komt
Ik weet het nu heel zeker
Ik weet dat de lente komt
Waarom, waarom, waarom?
Wie heeft je dat verteld?
Het lammetje, het lammetje
Wie heeft je dat verteld
Het lammetje in het veld

Lammetje, lammetje, kom toch eens over mijn dammetje (https://www.youtube.com/watch?v=LFCxbVI7eEU)

Schaapje, schaapje,  heb je witte wol? (https://www.youtube.com/watch?v=bqqIqTcKRCw)

Een grappig dansje met veel varianten: handen op het hoofd als flaporen bij het eerste stuk. Dan bijvoorbeeld:de konijntjes die gaan stampen, die gaan springen, die gaan wiebelen enz.

 

Spelletjes

Spelletjes om de rekenprikkels te bevorderen:

spel met verschillende paasei-motieven

eierspelsorteerspeleiermemory

of met bloemetjes sorteren     bloemen sorteerspel lente en telspeltelspel eieren

Spelletjes voor de motoriek: werpspel (grove motoriek), staartje plakken (fijne motoriek)

En een puzzelpuzzel van eieren

Knutselen

Zoveel ideeën! Ik doe een greep uit de vele pinterestplaatjes:

 

Van linksboven, met de klok mee, naar links onder: een bloem van handjes, stempelen met een afwaskwast, stempelen met de bodem van een plastic frisdrankfles, stempelen met wc-rolletjes, tulpen stempelen met vorkjes, sneeuwklokjes van wattenschijfjes, bloemen van cupcake papiertjes.

Eieren beplakt met vloeipapier foto linksboven en de foto eronder), flink natsproeien en laten drogen: een bak met scheerschuim vullen, verf erop, eieren er doorheen laten rollen en schoonmaken met een tissue (foto rechtsboven en foto eronder); linksonder: eierdopjes gebruiken als verfbakjes; kartonnen ei beplakken met tape en laten verven of met krijt kleuren; ballon beplakken met lijm en touw, laten drogen; kartonnen ei laten bestempelen met pompoentjes.

En allerlei dieren creëren.

Heb je zelf ook leuke ideeën en wil je ze met ons delen? Stuur ze dan naar psz Woelwaters of ’t Kruimeltje en wij zetten ze in de blog.

Kijk ook op http://www.pinterest.com en zoek bijvoorbeeld op de trefwoorden lente of pasen.

Heel veel plezier!

 

Geplaatst in ---

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s